کم کاری تیرویید (هاشیموتو) چیست ؟
درمان های تغذیه ها کدامند ؟
هاشیموتو یک بیماری اتوایمیون میباشد .گلبولهای سفید بدن به اشتباه به سلولهای تیروییدی حمله می کنند و بافت غده تیرویید صدمه دیده و در ترشح هورمونهای تیروییدی به مشکل بر می خورد.به نظر می رسد در زنان نسبت به مردان شایع تر بوده و در افرادی که سابقه خانوادگی بیماریهای اتوایمیون دارند بیشتر به چشم میخورد.
🔸اولین علامت ان التهاب و بزرگی تیرویید یا #گواتر و به دنبال ان:ریزش مو،خستگی،یبوست،افسردگی،اضافه وزن،افزایش کلسترول خون می باشد.
تداخلات دارویی مهم:
در این افراد معمولا داروی لووتیروکسین تجویز میشود که فرم سنتتیک هورمون تیروییدیT4 می باشد و بهتر است مصرف ان با معده خالی باشد و بعد از ان تا۱ساعت چای سیاه یا سبز استفاده نشود.همچنین گریپ فروت-سویا-تخم کتان-غذاهای پرفیبربا مصرف دارو باید حدود۲ساعت فاصله باشد.لووتیروکسین را با داروهایی مانند مکمل کلسیم ویتامین دی-امپرازول-انتی اسیدهای حاوی منیزیم وقرص متفورمین همزمان مصرف نکنید.
مداخلات تغذیه ای:
🔸کنترل وزن در این افراد بسیار مهم است وباید مورد توجه قرار گیرد.
🔸در این بیماران دریافت املاح معدنی مانند سلنیم و روی و ید بسیار مهم است و باید از منابع غذایی مناسب تامین شوند و اگر به هردلیلی کمبود وجود دارد به تشخیص پزشک و متخصص تغذیه باید از مکمل مناسب استفاده شود.
منابع غذایی سلنیم:تخم مرغ-گوشت -ماکیان
منابع غذایی ید:غذاهای دریایی-لبنیات-تخم مرغ-نمک ید دار(توجه داشته باشید که ید به حرارت حساس است ونمک ید دار باید در انتهای طبخ اضافه گردد)
منابع غذایی روی:مرغ-گوشتها-شیر-حبوبات و مغزها
❌مواد غذایی که نباید استفاده شود:
🔸مواد غذایی گواتروژن مانند :انواع کلم-گل کلم-بروکلی-کلم بروکسل_شلغم
(البته اگر این سبزیجات حرارت ببینند استفاده انها بلامانع است ولی توصیه کلی استفاده به میزان محدود میباشد.)
🔸مواد غذایی التهاب زا مانند منابع غذایی حاوی گلوتن بطور کلی رژیم بدون گلوتن در این بیماران توصیه میشود.